BITGUMMOLE, 9 december 2017 - Zo’n 50 jonge muzikanten waren afgelopen zaterdagmiddag in een bomvolle Molewjuk bijeen op de jaarlijkse federatie jeugdmiddag voor jeugdorkesten te Bitgummole.

Optredens door 5 orkesten, die zowel als orkest als gezamenlijk het publiek vermaakte. Door een nieuwe opzet van deze middag werden muzikanten en publiek betrokken bij alle uitvoeringen. De dirigenten, veelal ook docenten, lieten publiek en jeugd kennismaken met mooie speelwijze, de moeilijkheden, soorten muziek en het belang van het muziek maken. Dit laatste vooral ook door naar elkaar te luisteren en er wat van te mogen vinden.

IMG 3914bc Medium

IMG 3881bc Medium

IMG 3868bc Medium

 

De vier jeugdorkesten en de slagwerkgroep bestonden uit leerlingen afkomstig van federatiekorpsen Menameradiel. Samenwerken om grotere jeugdorkesten te vormen is een methode die al langere tijd toegepast wordt. Zo bestaat jeugdorkest De Toeterbearen uit leerlingen van Halleluja en Constantia uit Menaam. De Roekebinde van Harmonie Beetgum werkt samen met leerlingen van OpMaat Berltsum. De slagwerkgroep van Looft den Heer Bitgummole bestond eveneens uit leerlingen van meerdere korpsen. Deze groep waarvan een aantal zeer jonge trommelaars, hebben later een belangrijke en hele uitgebreide functie in het orkest. Verder deden De Young Rypsters van Kunst en Genoegen Dronryp en het B-Orkest Looft den Heer uit Bitgummole mee aan deze leerzame middag.

De middag werd afgesloten met een gezamenlijke optreden van nagenoeg alle deelnemers. De opzet van deze middag is een idee van Gatse Hylkema en werd enthousiast bijgestaan door zijn collega dirigenten, de muzikanten en het aanwezige publiek.